RSL03 Toelichting Risicobeoordeling
Met behulp van openbare bronnen kan worden vastgesteld of een gebouw in een gebied staat met een risico op natuurrampen. Deze kunnen gebruikt worden voor het aantonen van criterium 4 en indien deze stappen gevolgd zijn, hoeft er geen bekwaam persoon betrokken te zijn bij de risicobeoordeling.
Optie 1: Klimaatstresstesten
Via Monitorkaart Stresstesten - Klimaatadaptatie (klimaatadaptatienederland.nl) zijn alle in Nederland uitgevoerde en gepubliceerde klimaatstresstesten geregistreerd. De meest gemeenten in Nederland hebben een klimaatstresstest uitgevoerd. Deze stresstesten kunnen gebruikt worden om het risico op natuurrampen van de asset inzichtelijk te maken. De inhoud kan per stresstest verschillen en de expert moet controleren welke type natuurrampen de stresstest omvat.
Optie 2: Openbare kaarten
Als alternatief voor de stresstesten kunnen voor het vaststellen van de risico’s de onderstaande openbare kaarten gebruikt worden. Indien andere kaarten gebruikt worden dient gelijkwaardigheid aangetoond te worden.
Risico op overstromingen
Zie de interpretatie van RSL03, gepubliceerd op 15 november 2022, en de hulptekst van RSL 01 voor het aantonen van het overstromingsrisicio van type bronnen a tot en met d (RSL 01 criterium 1).
Risico op aardbevingen
- Om een verwaarloosbaar of klein risico op een aardbeving aan te tonen moet onderzocht worden of een gebied niet in de Mercalli zone ligt OF in de Mercalli zone ligt met een intensiteit van VI of lager.
- Ga naar Atlas Leefomgeving:*
- Vink de onderstaande kaarten aan:
- Isor: Aardbevingsvlak
- Aardbeving
- Als er geen kleur verschijnt op de kaarten betekent dit dat het gebied niet in de Mercalli zone ligt of een intensiteit lager dan VI heeft.
Achtergrondinformatie: Aardbeving | Risicokaart
Risico op natuurrampen van klimatologische of meteorologische aard. Om een verwaarloosbaar of klein risico op natuurrampen van klimatologische of meteorologische aard aan te tonen kunnen de volgende kaarten (per thema) van Klimaateffectatlas* gebruikt worden:
Hitte:
- Hittestress door warme nachten
Wateroverlast:
- Waterdiepte bij hevige bui
- Grondwateroverlast
- Bodemdaling door ophoging
- Ontwikkeling kans grondwateroverlast
- Gemiddelde Hoogste Grondwaterstand
Risico op natuurbranden
- Om een verwaarloosbaar of klein risico op natuurbranden aan te tonen kunnen de volgende kaarten gebruikt worden.
- Ga naar Atlas Leefomgeving*
- Vink de onderstaande kaarten aan:
- Isor:natuurbrandvlak
- Natuurbrand
- Als er geen kleur verschijnt op de kaarten betekent dit dat het gebied niet in een gebied met risico op natuurbrand valt.
OF
- Ga naar Klimaateffectatlas*
- Vink de kaart Natuurbrandgevoeligheid | Hoog 2050 aan.
- Indien er geen kleur of geel verschijnt is er geen of laag risico.
Achtergrondinformatie: Natuurbrand - Klimaateffectatlas & Natuurbrand | Risicokaart
*Let bij het raadplegen van kaarten zoals Atlasleefomgeving en Klimaateffectatlas op dat er niet te ver ingezoomd wordt, anders kan het zo zijn dat de kaartlaag verdwijnt en het lijkt alsof er geen risico is.
Laatst gewijzigd: 9 maart 2023