CO2-reductie berekenen
Voor assets zal het energiegebruik in de BREEAM-NL In-Use Assessmenttool ingevoerd moeten worden. De vereisten aan de data en de methodiek zijn beschreven in ENE19 - ENE21.
De berekening vergelijkt het verschil van de CO2-uitstoot op jaarbasis van twee meetperiodes die drie jaar van elkaar af liggen (bijvoorbeeld 2017 en 2020 bij 2020 assessments). De CO2-uitstoot wordt berekend op basis van het jaarlijkse energiegebruik over twee meetperioden, waarbij de huidige (dat wil zeggen uit 2019) BREEAM CO2-emissiefactoren worden gebruikt. Het gaat hierbij om de verbetering van de CO2-uitstoot van de asset, waarbij de impact van externe factoren zoals de decarbonisatie van het elektriciteitsnet buiten beschouwing blijft.
Bij de berekening van de CO2-reductie moet rekening woden gehouden met wijzigingen in de verdeling van sub gebouwtypes in de asset, tussen de twee meetperioden. Dit wordt gedaan door de prestatieverbetering ten opzichte van de benchmark van het betreffende sub gebouwtype te meten. Een toelichting bij de specifieke brandstoffen zijn weergegeven in tabel ENE19.1bij ENE19 Energiegebruik.
Meetperiode
Het is de bedoeling dat gebruikers het energiegebruik baseren op een meetperiode van 365 dagen. Maar het is ook mogelijk om een meetperiode in te vullen tussen de 11 en 13 maanden. Een periode minder dan 11 maanden of meer dan 13 maanden is ongeldig, en betekent dat de punten niet worden toegekend.