BREEAM-NL Expert
Een persoon die is opgeleid door DGBC in de werking van BREEEAM-NL en de procesbegeleiding daarvan. Alleen Experts die zijn opgeleid en erkent zijn door DGBC vallen hieronder. Essentieel is dat de betreffende Expert ook aan de jaarlijkse scholing heeft voldaan tijdens de duur van het project. Eeen lijst met opgeleide BREEAM-NL Experts staat op breeam.nl.
BREEAM-NL gerelateerde prestatiedoelen
BREEAM-prestatiedoelen hebben specifiek betrekking op de BREEAM-NL kwalificatie en de vereiste minimumnormen. Dit betreft niet noodzakelijkerwijs afzonderlijk nagestreefde BREEAM-NL credits of punten die kunnen worden verhandeld gedurende het project. Bij het overeenkomen van een BREEAM-NL doel wordt geadviseerd om de afzonderlijke BREEAM-credits, punten en criteria na te streven of te prioriteren. Zo kan erop worden vertrouwd dat het overeengekomen doel haalbaar is en wordt gehaald zonder dat er potentieel dure aanpassingen aan het ontwerp gemaakt moeten worden tijdens een latere fase.
Communicatiestrategie
De communicatiestrategie definieert de tijden waarop het projectteam bij elkaar komt, effectieve communicatiemethoden voor het projectteam en protocollen voor uitwisseling van informatie tussen de verschillende partijen, zowel informeel als bij informatie-uitwisselingen.
Definitief ontwerp
De definitief-ontwerpwerpfase bestaat uit coördinatie en actualisering van voorstellen voor bouwontwerp, gebouwinstallatiesystemen, ontwerpspecificaties, kostengegevens en projectstrategieën.
Directe belanghebbenden
Criterium 1 streeft ernaar om het belang te duiden om vanaf de eerste fasen de input van alle directe belanghebbenden te verzamelen. Zo blijft een soepele en succesvolle uitvoering van de duurzaamheidsdoelen gewaarborgd. Belanghebbenden zijn de opdrachtgever, de gebouwgebruiker (indien bekend), het ontwerpteam en de hoofdaannemer. Betrokkenheid van de aannemer waarborgt hun input bij het formuleren van duurzame ontwerpoplossingen, het commentaar op de haalbaarheid en de praktische uitvoerbaarheid van (één of meer) ontwerpoplossingen en hun gevolgen voor planning, kosten, et cetera.
BREEAM erkent dat bij sommige projecten de aannemer pas na de beginfasen van het project wordt aangesteld waardoor het niet mogelijk is om aan criterium 1 te voldoen. In deze gevallen wordt aan criterium 1 voldaan mits een persoon met substantiële ervaring op het gebied van bouw of aanneming in soortgelijke projecten vóór aanstelling van de aannemer wordt betrokken. Een ervaren persoon kan een aannemer zijn die voor deze fase als adviseur is aangesteld of een bouwprojectmanager.
Duurzaamheidsmanager (ontwerp en voortgangsbewaking)
Leden van formele schema’s goedgekeurd door Dutch Green Building Council in verband met het verstrekken van BREEAM-NL gerelateerd ontwerpadvies. Ze zijn in staat om haalbare en succesvolle doelenstelling, planning, prioritering en monitoring of BREEAM certificering met betrekking tot het ontwerp van het gebouw mogelijk te maken. Aanbieders van schema’s of kwalificaties die niet worden vermeld, die vinden dat hun leden aan deze definitie voldoen en die willen worden vermeld als goedgekeurde lidmaatschapsschema’s, moeten contact opnemen met DGBC.
Momenteel worden de volgende opleidingen geacht aan deze eis te voldoen:
- BREEAM-NL Expert Nieuwbouw
- BREEAM-NL Expert Nieuwbouw en Renovatie
De duurzaamheidsmanager hoeft geen specifieke rol te zijn, er is een persoon als verantwoordelijke (bijvoorbeeld binnen het projectteam of vanuit de opdrachtgever) voor het behalen van de duurzaamheidsdoelen door het bieden van passende expertise tijdens de voorbereidings- en ontwerpfasen van het project. Het doel van de punten voor duurzaamheidsmanager is om een geïntegreerd ontwerp- en bouwproces te stimuleren dat BREEAM als een kader gebruikt voor het vaststellen, overeenkomen en realiseren van de gewenste duurzaamheidsprestatie voor het project. De persoon is door alle betrokken partijen op elk willekeurig moment in het proces aan te spreken om vragen te beantwoorden en kan mogelijke nieuwe duurzame maatregelen of initiatieven helpen te realiseren. Met het aanstellen van een verantwoordelijke heeft het project te allen tijde inzicht in de stand van zaken m.b.t. de realisatie van de duurzaamheidsambities en kan er zo nodig worden bijgestuurd.
Essentiële fasen
De essentiële fasen van projectoplevering zijn in lijn met de fasen conform de Standaardtaakbeschrijving 2014 (DNR-STB 2014):
- Initiatief/haalbaarheid
- Projectdefinitie
- Structuurontwerp
- Voorontwerp
- Definitief ontwerp
- Technisch ontwerp
- Prijs en contractvorming
- Uitvoeringsgereed ontwerp
- Uitvoering
- Gebruik exploitatie
Essentiële ontwerpteambijeenkomsten
Essentiële ontwerpteambijeenkomsten zijn bijeenkomsten waarbij fundamentele besluiten worden besproken en genomen die invloed hebben op het voorgestelde gebouwontwerp en de bouw ervan conform het ontwerp (en daarmee conform de gebouwduurzaamheid en de BREEAM-prestatie). Bij deze bijeenkomsten zijn typische vertegenwoordigers betrokken van ten minste drie van de onderstaande partijen:
- Vertegenwoordigers van de klant of de ontwikkelaar
- De hoofdaannemer
- De architect
- Bouwkundig ingenieurs
- Gebouwinstallatie-ingenieurs
- Kostenadviseurs
- Milieuadviseurs
- Projectmanagementadviseurs
Facility management
EN 15221-1:2006 vermeldt dat facility management bestaat uit de integratie van processen in een organisatie om de overeengekomen services met ondersteuning te handhaven en ontwikkelen en de effectiviteit van hoofdactiviteiten te verbeteren. In het kader van de beoordeling zijn “Overeengekomen services” services met betrekking tot het onderhoud en beheer van het gebouw, zijn installaties en omgeving, inclusief de interactie met gerelateerde activiteiten in het gebouw en met gebruikers van het gebouw.
Feedback op de consultatie
Deze feedback concentreert zich op de suggesties, het commentaar en de aanbevelingen van belanghebbenden en de raadplegingsresultaten. Dit betreft de wijze waarop suggesties en resultaten aanpassingen hebben beïnvloed of resulteerden in aanpassingen aan het voorgestelde ontwerp, gebouwbedrijf en gebouwgebruik.
Indirecte belanghebbenden (zie criterium 5)
Dit bestaat uit het volgende, indien relevant voor het projecttype:
- Daadwerkelijke of bedoelde gebouwgebruikers (indien bekend) inclusief personeel voor facility management (FM) of personeel verantwoordelijk voor het dagelijks bedrijf van het gebouw en het perceel.
- Bestaande partnerschappen en netwerken die kennis hebben van en ervaring met het werken aan bestaande gebouwen van hetzelfde type.
- Potentiële gebruikers van gedeelde faciliteiten, bijvoorbeeld operators van clubs en gemeenschappelijke groepen. EN de volgende indien relevant:
- Een representatieve adviesgroep uit de bestaande gemeenschap voor projecten voor gewijzigd gebruik en openbare gebouwen.
- Vertegenwoordigers van lokale onderwijsautoriteiten, college van bestuur, etcetera, voor onderwijsgebouwen.
- Lokale of nationale monument- of erfgoedgroepen (die voldoen aan eisen voor wettelijke adviseurs).
- Specialistische service- en onderhoudsaannemers en -vertegenwoordigers voor gebouwfuncties met specifieke technische eisen in complexe omgevingen, bijvoorbeeld insluitingslaboratoria.
Officieel overeengekomen
De term “Officieel overeengekomen” heeft betrekking op de BREEAM-prestatiedoelen. Voorbeelden van officiële overeenkomsten zijn een contract of aanstellingsbrieven met de architect en met andere relevante projectteamleden.
Onafhankelijke partij
Om te voldoen aan het criterium voor het gebruik van een onafhankelijke partij, moet de klant/het ontwerpteam één van de volgende opties aantonen:
- Ze hebben een partij die buiten het ontwerpproces staat, de noodzakelijke raadpleging volgens een conforme methode laten uitvoeren. Voorbeelden van onafhankelijke conforme methoden zijn, maar niet uitsluitend, de ontwerpkwaliteitsindicator (DQI).
OF
- Als de raadpleging wordt gedaan door een organisatie die betrokken is bij het ontwerp van het gebouw, bijvoorbeeld de projectarchitect, moet deze organisatie aan de beoordelaar de onafhankelijkheid van het consultatieproces robuust kunnen aantonen. BREEAM heeft niet gedefinieerd welke vorm dit bewijs moet hebben. Het ontwerpteam of de relevante persoon is daarbij verplicht om aan de BREEAM-assessor duidelijk te bewijzen dat er sprake is van een geloofwaardig niveau van onafhankelijkheid.
Voorontwerp
De voorontwerpfase bestaat uit de ontwikkeling van strategieën en ontwerpvoorstellen voor locatieplanning, gebouwde vorm, bouwontwerp, gebouwinstallatiesystemen, ontwerpspecificaties en voorlopige-kostengegevens.
Uitvoeringsplan
Het uitvoeringsplan wordt gedefinieerd als een plan opgesteld als samenwerking tussen het projecthoofd en de hoofdontwerper met bijdragen van andere ontwerpers en leden van het projectteam. In het uitvoeringsplan worden de processen en protocollen beschreven waarmee het ontwerp wordt ontwikkeld. Soms wordt het ook “projectkwaliteitsplan” genoemd.