BREEAM-NL Nieuwbouw 2020 v1.0

2.3 Projecten met gedeeltelijk nieuwbouw, gedeeltelijk renovatie

BREEAM-NL Nieuwbouw kan worden gebruikt voor de beoordeling van uitbreidingen van bestaande gebouwen. De keuze van het programma hangt af van de omvang van de nieuwbouw, waarbij er verschillende opties zijn voor de beoordeling en certificering.

De uitbreiding kun je onder de volgende omstandigheden beoordelen met BREEAM-NL Nieuwbouw:

  • Als de oorspronkelijke gebouwoppervlakte minder dan 500m2 BVO bedraagt en de nieuwe uitbreiding meer dan 40% van de oorspronkelijke gebouwoppervlakte uitmaakt.
  • Als de oorspronkelijke gebouwoppervlakte meer dan 500m2 BVO bedraagt, maar minder dan 2500m2 en de nieuwe uitbreiding meer dan 30% van de oorspronkelijke gebouwoppervlakte uitmaakt.
  • Als de oorspronkelijke gebouwoppervlakte meer dan 2500m2 BVO bedraagt, en de nieuwe uitbreiding meer dan 20% van de oorspronkelijke gebouwoppervlakte uitmaakt.

Als de oppervlakten van de nieuwe uitbreiding buiten bovenstaande richtlijnen vallen, zijn er twee opties:

Optie 1: Aparte BREEAM-NL Nieuwbouw- en BREEAM-NL Renovatie en (her)inrichting beoordeling

Bij deze optie voer je twee afzonderlijke BREEAM-NL beoordelingen uit. Daarbij pas je op de nieuwe uitbreiding een BREEAM-NL Nieuwbouw-beoordeling toe, en op de renovatie of (her)inrichting van het bestaande gebouw de BREEAM-NL Renovatie-beoordeling. Dit leidt tot twee afzonderlijke certificeringen en kwalificaties, om de prestatie van zowel de nieuwe uitbreiding als van de renovatie of (her)inrichting van het bestaande gebouw te meten

Optie 2: BREEAM-NL Bespoke combinatie met Nieuwbouw en Renovatie en (her)inrichting

Is er één BREEAM beoordeling voor het project gewenst, dan kun je dit doen door een BREEAM-NL Bespoke project aan te vragen. Bij deze optie beoordeel je de nieuwe uitbreiding op basis van de BREEAM-NL Nieuwbouwcriteria en de renovatie- of (her)inrichtingsaspecten op basis van de BREEAM-NL Renovatie en (her) inrichting criteria. De categoriescore voor de gerenoveerde ruimte en de uitbreiding weeg je op basis van de oppervlakte, om een gecombineerde Nieuwbouwen Renovatiekwalificatie en een enkel BREEAM-NL Bespoke certificaat te kunnen bieden voor het project.

Voor het bepalen van de juiste optie voor een nieuwbouw/renovatieproject, bekijkt het projectteam samen met de Assessor de omvang van de voorgestelde werkzaamheden. Daarbij houden zij met name rekening met de omvang van de gerenoveerde elementen. Betreft het een grootschalige renovatie? Wordt de bestemming van het gebouw ingrijpend gewijzigd? Blijven de thermische en structurele elementen van het gebouw ongewijzigd? Met behulp van deze informatie kan het projectteam samen met de Assessor bepalen welke BREEAM-NL certificering het meest geschikt is om de duurzaamheidsprestatie van het gebouw te optimaliseren. Twijfelt de beoordelaar over de classificatie “gemengd renovatie/ uitbreidingsproject”, dan moet contact worden gezocht met DGBC.