Bodem
Het vaste deel van de aarde met de zich daarin bevindende vloeibare en gasvormige bestanddelen en organismen. Dat betekent bijvoorbeeld dat het grondwater tot de bodem behoort, evenals ‘de ondergrond’.
Bodemgesteldheid
Fysieke hoedanigheid van de bodem: bodemstructuur, gelaagdheid en geohydrologie.
Bodemstructuur
De bodemstructuur is de onderlinge rangschikking en samenhang van de vaste gronddeeltjes; gronddeeltjes bestaan uit mineralen (zand, klei, etc.) en dode organische stof. In een goede bodemstructuur zijn de vaste gronddeeltjes aaneengekleefd tot aggregaten en vormen een kruimelstructuur die min of meer los van elkaar liggen met poriën, die lucht en water kunnen bevatten. Bij een goede bodemstructuur wordt in natte perioden overtollig water snel afgevoerd en blijft er voor droge perioden voldoende water achter. Ook is dan een goede bodemventilatie mogelijk.
Erkende aardwetenschapper, landschapsarchitect of geoloog
Een bodemexpert, met een opleiding in bodem, ondergrond of geologie op minimaal HBO of WO, en minimaal 2 jaar werkervaring heeft om de aanwezigheid van aardkundige waarden te kunnen vaststellen. Dit kan worden aangetoond met een CV waaruit een relevantie studierichting blijkt en werkervaring met vergelijkbare onderzoeken.