BREEAM-NL In-Use Duurzame huisvesting en Bedrijfsvoering

3.3 BREEAM-NL credits en punten

Elk deel van BREEAM-NL In-Use bestaat uit losse credits verdeeld over de verschillende BREEAM-categorieën. Elke credit behandelt een specifieke gebouw en/of gebruik gerelateerde milieu-impact of -kwestie en per credit kunnen één of meerdere punten worden toegewezen.

BREEAM-punten worden toegekend wanneer een asset voldoet aan de prestatieniveaus die zijn vastgesteld per credit. Zo wordt in de categorie Gezondheid in elke credit een specifiek gezondheid gerelateerde kwestie benoemd, zoals thermisch comfort.

Het aantal beschikbare punten per credit varieert én weerspiegelt het belang van de credit. In veel gevallen, als er meerdere punten beschikbaar zijn, is het aantal punten dat wordt toegekend gebaseerd op een aflopende schaal of een benchmark. Daarbij worden voortschrijdende hogere normen voor gebouwprestaties beloond met een hoger aantal punten.

Als aanvulling op de categoriescore, de totale score en de BREEAM-kwalificatie, biedt een geverifieerde prestatie van individuele credits gebruikers een set van belangrijke prestatie-indicatoren voor gebouwen voor een reeks van gebouweffecten. De methode kan gebruikt worden om prestatieniveaus te definiëren ter ondersteuning van organisatorische beleidsdoelstellingen en voor individuele milieuvraagstukken. Houdt er echter rekening mee dat er kostenimplicaties kunnen optreden, als er doelen worden opgesteld op basis van individuele credits.

Filtercredits

De lijst met credits en antwoordopties waarop de Assessor een gebouw beoordeelt, is afhankelijk van de betreffende functie, de aanwezigheid van bepaalde voorzieningen en de eigendomssituatie. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van witgoed en gebruikspecifieke verlichting. Daarnaast worden ook enkele antwoordopties uit het assessment gefilterd als de huurder ook de eigenaar van het gebouw is. De filter is bij de desbetreffende credit aangegeven. Als de gebouwgegevens in de assessmenttool in worden gevoerd, wordt automatisch de relevante creditlijst gegenereerd