Bestaande werken
De score van de duurzaamheidskeurmerken van zowel bestaande bouw als nieuwbouw wordt in de tool ingevoerd
Bepalen BVO
Als het onduidelijk is wat het totale BVO van de toekomstige situatie is, kan dit worden bepaald door de bouwregels (bouwhoogte, bouwvlakken en bebouwingspercentage) uit het vigerende omgevingsplan te maximaliseren.
DGBC rekentool RO 10
De berekening van de duurzaamheidsprestatie van gebouwen in het gebied moeten uitgevoerd worden met de meest recente DGBC rekentool RO 10 op het moment van registreren. Er kan wel altijd gekozen worden voor een nieuwe versie. De rekentool is beschikbaar via richtlijn.breeam.nl.
Duurzaamheidsprestaties gebouwen
Naast de keurmerken van BREEAM-NL op gebouwniveau kunnen ook andere instrumenten (LEED en GPR-Gebouw) worden meegenomen met een bepaalde verdeelsleutel. Gebouwen die niet over een erkend duurzaamheidskeurmerk beschikken, maar wel aantoonbaar duurzaam worden of zijn gebouwd vallen onder ‘Overige’.
Overige duurzaamheidsprestaties gebouwen
Onder “Overige” worden overige duurzaamheidsprestaties gebundeld die niet door een certificeringssysteem worden beoordeeld, maar waar wel aantoonbaar een hogere duurzaamheidsprestatie wordt behaald dan er vanuit regelgeving wordt vereist. Denk hierbij aan het bouwen conform erkende convenanten zoals 'Convenant Toekomstbestendig Bouwen', 'Conventant Klimaatadaptief bouwen' of vergelijkbaar. Het is aan de expert om aan te tonen dat de gebouwen een aantoonbaar hogere duurzaamheidsprestatie hebben. Zie de RO 10-rekentool hoe deze gebouwen in te vullen.
Uitgifte gebouwcertificaat
Als het gezien de fase niet mogelijk is een certificaat aan te leveren, kan worden voldaan met vastgestelde documenten waarmee voldoende zeker wordt gesteld dat de eis zal worden gerealiseerd.