BREEAM-NL Gebied v6.1.1

Ruimtelijke Ordening Context en Waarde

SAMENVATTING

Deze categorie stimuleert een toekomstbestendige inrichting van het gebied, door rekening te houden met de impact van bebouwing op de bodem, ondergrond en bestaande structuren. Door ruimte te bieden aan gebiedseigen kwaliteiten worden  hergebruikte gebouwen, culturele, aardkundige en ecologische waarden integraal onderdeel van een ontwikkeling. Daarnaast zorgen het integraal en met stakeholders inrichten van de infrastructuur, onder- als bovengronds en een efficiënt ruimtegebruik voor een toekomstbestendige inrichting. Door in het gebied verder rekening te houden met het waterrobuust inrichten kan hinder van overstromingen en extreme neerslag worden geminimaliseerd en het gebied klimaatadaptief worden gemaakt.

CONTEXT

De categorie Ruimtelijke Ordening richt zich op het waarborgen van een duurzame, efficiënte en toekomstbestendige inrichting van gebieden. Met de 13 credits, waaronder bodemgesteldheid, ecologische waarden en intensief ruimtegebruik, worden diverse aspecten beoordeeld die bijdragen aan de kwaliteit en bruikbaarheid van de fysieke leefomgeving. Deze onderwerpen benadrukken het belang van verantwoord landgebruik, behoud van natuurlijke en culturele erfgoedwaarden, en het minimaliseren van negatieve impact door bodemverontreiniging of inefficiënt ruimtegebruik. Door bestaande structuren en culturele elementen te integreren, draagt deze categorie bij aan een harmonieuze en veerkrachtige gebiedsinrichting.

Het opnemen van deze credits in de richtlijn stimuleert een balans tussen menselijk gebruik en milieubehoud. Bijvoorbeeld, het hergebruik van bestaande infrastructuur en de bescherming van ecologische en aardkundige waarden zorgen voor een duurzame omgang met natuurlijke hulpbronnen. Daarnaast richt de categorie zich op innovatie, zoals intensief ruimtegebruik en duurzame mobiliteitsoplossingen, om te voldoen aan de behoeften van toekomstige generaties. Deze integrale aanpak helpt ontwikkelaars en planners bij het creëren van leefomgevingen die veerkrachtig, milieuvriendelijk en aantrekkelijk zijn voor de samenleving​.

Waarde van de credits

RO 1

Bodemgesteldheid                    

2 punten

Waarde:

  • Kennis van de bodemgesteldheid stimuleert om het grondgebruik zoveel mogelijk aan te sluiten bij de bodemstructuur.


RO 2

Landgebruik                                   

3 punten

Waarde:

  • Door bestaande, eerder ontwikkelde terreinen te gebruiken wordt efficiënt omgegaan met de beschikbare ruimte in het gebied.


RO 3

Verontreinigde bodem                   

2 punten

Waarde:

  • Door alle gevallen van verontreinigde bodem aan te pakken wordt het hele gebied beschikbaar voor ontwikkelingen zonder kans op afwenteling.


RO 4

Hergebruik bestaande werken            

3 punten

Waarde:

  • Het hergebruiken van gebouwen en structuren minimaliseert de toepassing van nieuwe grondstoffen, energie en transport.


RO 5

Cultureel erfgoed                            

3 punten

Waarde:

  • Door de cultuurhistorische waarde van een gebied te benadrukken worden o.a. identiteit, betrokkenheid en bewustwording versterkt.


RO 6

Aardkundige waarden                          

3 punten

Waarde:

  • Het benadrukken van de aardkundige waarden in het gebied verbetert o.a. de identiteit en bewustwording en helpt de natuurlijke hulpbronnen en ecosystemen te beschermen.


RO 7

Ecologische waarden                                          

7 punten + 1 EP

Waarde:

  • Het vroegtijdig betrekken van ecologen in het ontwerpproces stimuleert een integrale benadering van ecologische waarden door het gehele gebied.
  • Door het beschermen, vergroten van de biodiversiteit en toepassen van goed beheer wordt de ecologische waarde van het gebied versterkt.


RO 8

Intensief ruimtegebruik                 

3 punten

Waarde:

  • Efficiënt ruimtegebruik draagt bij aan het verkleinen van de ruimtelijke voetafdruk en stimuleert innovatie in meervoudig ruimtegebruik.


RO 9

Ondergrondse infrastructuur                          

3 punten + 1 EP

Waarde:

  • Het procesmatig ontwerpen en aanleggen van ondergrondse infrastructuur stimuleert beheer en minimaliseert risico's.


RO 10

Duurzaamheidsprestatie gebouwen

5 punten

Waarde:

  • Aantoonbaar duurzame gebouwen dragen bij aan de duurzaamheidsambities van een gebied.


RO 11

Overstromingsrisico                      

2 punten

Waarde:

  • Ontwikkelingen in lage risico gebieden verminderen de kans op schade bij overstromingen.


RO 12

Extreme neerslag                      

4 punten

Waarde:

  • De mate van waterrobuustheid toont de toekomstbestendigheid van een gebied ten opzichte van te verwachten intensiteit van regenbuien.


RO 13

Mobiliteit

12 punten

Waarde:

  • Een optimaal systeem voor vervoer zorgt voor een zo laag mogelijke milieubelasting.