BREEAM-NL Gebied v6.1.1

3.2 Score bepaling

Om een flexibel systeem te handhaven hanteert BREEAM-NL een ‘balanced scorecard’-benadering voor de beoordeling en beoordeling van een project. Het betekent dat je, om een bepaald prestatieniveau te bereiken, de meeste BREEAM-NL punten kunt verhandelen. Dat wil zeggen dat je duurzaamheidprestaties over het ene onderwerp kunt compenseren met prestaties over een ander onderwerp, om de beoogde BREEAM-NL score te bereiken.

BREEAM-NL stelt minimum prestatienormen vast op relevante proces gerelateerde onderwerpen, zoals de organisatie van project, participatie en het gebruiken van de gebiedskenmerken. Om een bepaalde BREEAM-NL kwalificatie te behalen, moet het project de minimale algemene percentagescore behalen, plus de minimale normen die van toepassing zijn. Er zijn twee soorten minimale normen, namelijk de ‘minimale vereisten’ (zie tabel 4) en de ‘verplichte credits’ (zie tabel 5).

Minimale vereisten
De minimale vereisten zijn van toepassing bij verschillende credits. Ze geven criteria weer die een project minimaal moet behalen. Worden deze niet behaald, dan is geen BREEAM-NL kwalificatie mogelijk. Met het voldoen aan deze vereisten zijn geen punten te behalen. In de credits vind je de minimale vereisten terug als apart onderdeel.

Tabel 4 Overzicht credits met minimale vereisten

Credit

Minimale vereisten

BRO 7

 

RO 13

 

​​​​​​​Verplichte credits
De verplichte credits geven per credit een minimum standaard, waarmee je een bepaalde BREEAM-NL kwalificatie kunt behalen. Dit houdt in dat per kwalificatieniveau voor een aantal credits een minimum aantal punten is behaald.

Tabel 5 Overzicht verplichte credits

Credit

Pass

Good

Very GOod

Excellent

Outstanding

MAN 1 Management

-

2

3

3

3

MAN 2 Participatie

-

2

2

3

4

SYN 1 Gebiedsaard

-

-

2

2

2

SYN 2 Gebiedsvisie

-

-

4

4

4

Case study materiaal

-

-

-

-

Innovatiecredits en Exemplary Performance
Met innovatiecredits kun je innovaties die de duurzaamheidprestaties van een gebied vergroten aanvullend waarderen. Het gaan dan om vernieuwingen, boven op de prestaties die momenteel in BREEAM-NL al worden gewaardeerd. Innovatiepunten stimuleren opdrachtgevers en bouw- en ontwerpteams hun gebied extra duurzaam te maken. Bovendien vergroten ze zo kennis, technieken en toepassingen in de markt. Je kunt een innovatiecredit behalen als een techniek, werkwijze of andere toepassing als innovatief is beoordeeld. Innovatiecredits kun je aanvragen met Instructie 101 (zie BREEAM-NL).

Voor elk toegekend innovatiepunt kan de Assessor 1% aan de totaalscore toevoegen, met een maximum van 10%. Innovatiepunten zijn onafhankelijk van de BREEAM-NL-kwalificatie. Een Assessor kan ze dus voor elke kwalificatie (vanaf PASS) toekennen.

Een gebied kan ook extra punten verdienen als er wordt voldaan aan Exemplary Performance. Het is een ‘voorbeeldige prestatiecriteria’ in een BREEAM-NL-credit. Deze Exemplary Performances hebben ook een waarde van 1% boven op de totaalscore. De BREEAM-NL kwalificatie wordt afgetopt op 100%. Innovatiepunten en Exemplary Performance worden alleen als hele procentpunten toegekend. Zie tabel 6 voor een overzicht van de aanwezige Exemplary Performances (EP).

Tabel 6 Overzicht credits met Exemplary Performance

Credit

Exemplary performance

MAN 2 Participatie

1%

 

BRO 3 Aandeel hernieuwbare energie

1%

 

RO 7 Ecologische waarde

1%

 

RO 9 Ondergrondse infrastructuur

1%