BREEAM-NL Gebied v6.1.1

1.5 Hoe de BREEAM-NL Gebied beoordelingsrichtlijn te gebruiken?

Met deze BREEAM-NL beoordelingsrichtlijn:

  • Kunnen gekwalificeerde en licentie houdende BREEAM-NL Assessoren een BREEAM-NL assessment afronden en een eindkwalificatie behalen.
  • Kan DGBC een Quality Assurance (QA) beoordeling laten uitvoeren op de assessmentrapportage van een Assessor, in lijn met de procedures die zijn opgesteld.
  • Krijgen BREEAM-NL Experts hulp bij ondersteuning van projectteams met het definiëren, monitoren en succesvol bereiken van de gewenste eindkwalificatie.
  • Hebben opdrachtgevers en projectteams een referentie in handen, hoe het beoogde gebied met BREEAM-NL wordt getoetst.

De beoordelingsrichtlijn is opgedeeld in acht delen:

  • Introductie in BREEAM.
  • Reikwijdte van BREEAM-NL beoordelingsrichting
  • Score en kwalificatie.
  • Bewijsmateriaal
  • Certificeren en registreren.
  • Begrippenlijst.
  • Leeswijzer
  • Assessment criteria.

Introductie
Hoofdstuk 1 laat zien welke versie van BREEAM-NL kan worden toegepast voor verschillende projecttypen en gaat verder in op de toepassing van de beoordelingsrichtlijn voor Gebied en wanneer deze te gebruiken.

 Reikwijdte
Het onderdeel ‘Reikwijdte van BREEAM-NL Gebied' (hoofdstuk 2.) beschrijft soorten gebouwen, gebruiksfuncties en stadia van beoordeling waarop je dit BREEAM-NL keurmerk kunt toepassen. Opdrachtgevers en BREEAM-NL Assessoren kunnen deze scope gebruiken, om te controleren of het juiste BREEAM-NL keurmerk is toegepast voor het specifieke project.

Score en kwalificatie
Het onderdeel 'Score en kwalificatie' in hoofdstuk 3 illustreert hoe je de beoordeelde prestaties van een gebied meet en beoordeelt. Het schetst de wegingspercentages per categorie, de minimale scores per eindkwalificatie, minimale vereisten, verplichte credits en exemplary performances. Hierbij zie je hoe de prestaties hiertegen worden berekend en uitgedrukt in de BREEAM-NL kwalificatie.

Als alle credits binnen een categorie zijn beoordeeld, dan kan een categoriescore worden bepaald. Vervolgens past deze een categorieweging toe. De gewogen categoriescores worden opgeteld. Deze geven een totaalscore, waarbij eventueel nog aanvullende scores komen voor toegekende innovatiecredits en zogenoemde ‘exemplary performances,’ ofwel buitengewone prestaties. Deze totaalscore leidt uiteindelijk tot een kwalificatie: bijvoorbeeld Good, Excellent, Outstanding.

Bewijsmateriaal
Een belangrijk aspect van BREEAM-NL is dat de duurzaamheidsprestaties van een gebouw aantoonbaar zijn. De prestaties moeten herleidbaar en aantoonbaar zijn. Om dat te waarborgen is bewijsmateriaal nodig. In hoofdstuk 4 “Bewijsmateriaal” staat alle informatie over de verschillende types bewijsmateriaal, de geschiktheid en robuustheid van bewijsmateriaal nodig voor een certificering.

Certificeren
Het onderdeel ‘Certificeren’ in hoofdstuk 5 geeft aan hoe de beoordelingsrichtlijn wordt toegepast binnen het certificeringsproces van BREEAM-NL. De hoofdlijnen hiervan staan beschreven in de gebruikershandleiding, maar kent per beoordelingsrichtlijn specifieke kenmerken. De kenmerken voor deze versie van de richtlijn worden hier beschreven en gaan in op de geldigheid van de registratie van een assessment en de geldigheid van een certificaat.

Begrippenlijst
Veelvoorkomende begrippen in deze richtlijn zijn opgenomen in hoofdstuk 6, deze begrippen komen in meerdere credits terug als belangrijke onderdelen.

Leeswijzer
Elke BREEAM-NL credit is hetzelfde opgebouwd. Deze beschrijft de criteria en doelen waaraan een project moet voldoen, om in aanmerking te komen voor de aan de credit gekoppelde punten. Voor een verdere beschrijving van de structuur van een credit: zie hoofdstuk 7 Leeswijzer.

Assessment criteria
​​​​​​​
De beoordeling van een gebied vindt plaats in de ontwerp-, ontwikkel- en opleverfasen, op basis van onderwerpen in zes verschillende categorieën zoals eerder benoemd in de introductie van de beoordelingsrichtlijn.

Elke categorie en elk onderwerp (genaamd ‘credit’) is in deze beoordelingsrichtlijn uitgewerkt. Voor elke credit zijn duurzaamheidsdoelstellingen gedefinieerd en criteria waaraan moet worden voldaan. Wanneer aantoonbaar en herleidbaar aan de criteria is voldaan, kan een Assessor punten toekennen.