Bestaande werken
Geen aanvullende eisen.
Waterrobuustheid van een gebied ten aanzien van extreme neerslag
Stichting Rioned (Koepelorganisatie en kenniscentrum voor riolering en stedelijk waterbeheer) hanteert anno 2017 de onderstaande niveaus van waterrobuustheid (door Rioned als ‘klimaatbestendig’ betiteld’). Als voorbeeld: Als een bui van 90 mm in een uur geen schade veroorzaakt, is sprake van ‘Matig waterrobuust’.
Tabel 13 Waterrobuust en intensiteit regenbui
Mate van robuustheid t.a.v. extreme neerslag
|
Intensiteit regenbui
|
Niet waterrobuust
|
60 mm in een uur
|
Matig waterrobuust
|
90 mm in een uur
|
Gemiddeld waterrobuust
|
120 mm in een uur
|
Zeer waterrobuust
|
150 mm in een uur
|
Gekwalificeerde expert
Een specialist met kwalificaties en minimaal 2 jaar relevante ervaring op het terrein van afstromend regenwater en ontwerp van duurzaam stedelijk afvalwatersystemen en wateroverlast beperkende maatregelen. Expert judgement is vanzelfsprekend, inzet van modelsystemen is relevant wanneer noodzakelijk en gemotiveerd. Als complexe wateroverlastberekeningen en beperkende maatregelen vereist zijn, moet dit een gespecialiseerde civieltechnische of hydrologisch ingenieur zijn (minimaal HBO/WO niveau).
De SWOT analyse vertaalt de gegevens van de gebiedsinventarisatie naar sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen.
Maatregelen ter verbetering van de waterrobuustheid
Er zijn diverse mogelijke oplossingsrichtingen. Over het algemeen heeft lokaal infiltreren, bufferen en hergebruiken van regenwater de eerste voorkeur omdat dit direct lokale problemen op kan lossen. Waarmee verdroging en belasting van riolering en afvoer kan worden voorkomen. Tegelijkertijd is infiltratie niet de oplossing bij extreme neerslag. Infiltratie is een traag proces, de extreme neerslag juist het tegenovergestelde. Infiltratie vraagt dus een combinatie met andere maatregelen, zoals bijvoorbeeld lokale bergingsvolumes.
Voorbeelden van lokale verbetermaatregelen zijn:
- Bergingsvijvers.
- Wadi’s.
- Rietvelden.
- Doorlatende verharding: in gebieden waar lokale geologische en hydrologische omstandigheden dit mogelijk maken, bijvoorbeeld bestrate oppervlakken op een doorlatende onderlaag op een grindbed om het water te bergen en in de bodem te laten dringen. Voor minder doorlatende gronden kan de grindlaag dieper zijn en kan deze het water brengen naar een infiltratievoorziening, hoewel dit in sommige gebieden niet mogelijk is.
- Afvoerwater van daken verzameld als onderdeel van een regenwaterwinsysteem.
- Afvoerwater van daken doorgevoerd naar een infiltratievoorziening of andere bergingsvoorziening zoals tanks, vijvers, wadi’s etc.
- Groene daken.
Goede afvoer en verspreiding van water naar buiten het gebied kan overlast, schade en druk voorkomen bij hevige regenval. Voorbeelden van maatregelen zijn:
- Gescheiden rioolstelstel voor hemelwater
- Goede dooradering van het gebied met oppervlaktewater, waarmee afstand tot oppervlakte water kort is en brengt extra buffercapaciteit van water in.