Verblindingsbeperking – Buitenverlichting
Gevaar van verblinding wordt in de NEN 12464-2 weergegeven met de Glare Rating (GR) of verblindingswaarde VW. Dit is een getal tussen 10 en 90 dat de mate van verblinding door een lichtbron weergeeft, gekeken over een horizontaal vlak. Hoe hoger het getal, hoe hoger de mate van verblinding. Voor verlichting van buitenruimten wordt dit getal op een groot aantal grid-punten bepaald in verschillende richtingen. De hoogst gevonden waarde is geldig.
Verblindingsbeperking – Binnenverlichting
Maat voor de beperking van verblinding door het uitstralende licht van een armatuur.
De maat voor verblindingshinder is de zgn. Unified Glare Rating (UGR), die aangeeft in welke mate armaturen en hun werking in de ruimte lichthinder veroorzaken vanuit de ooghoogte en kijkrichting van de gebruiker, gebaseerd op een in lengte en breedte regelmatig patroon van armaturen.
Praktijkverlichtingssterkte (Em)
De praktijkverlichtingssterkte is de laagste waarde van de gemiddelde verlichtingssterkte op het taakgebied in de periode tussen twee onderhoudsbeurten. In de praktijk wordt deze bereikt op het moment dat alle oude lampen van een installatie dienen te worden vervangen, waarbij ook de armaturen zullen moeten worden gereinigd.
Taakgebied
Het taakgebied is het gedeelte van de werkplek of werkruimte waar de oogtaak wordt verricht.
Als niet bekend is waar in de ruimte de oogtaak zal worden verricht, wordt als taakgebied dat gedeelte van de ruimte genomen waar de oogtaak zich zou kunnen bevinden. Vaak is dat de gehele ruimte min een randzone rondom van 50 cm.
Kleurweergave-index (Ra)
Het vermogen van een lichtbron om kleuren natuurgetrouw weer te geven, zonder verstoring van de oorspronkelijke tint van het object. De kleurweergave wordt uitgedrukt in een index (getal tussen 1 en 100, waarin 1 de slechtste kleurweergave vertegenwoordigt en 100 een 100% perfecte kleurweergave) en geeft dus in die zin in procenten aan hoe goed (of gelijkmatig) de kleurweergave van objecten door de beoordeelde lichtbron wordt weergegeven.
Gemiddelde verlichtingssterkte (Egem)
De gemiddelde verlichtingssterkte kan worden bepaald met het rekenkundige gemiddelde van de verlichtingssterkte in een groot aantal regelmatig over het vlak verdeelde punten.
Verlichtingssterkte (E)
Dit is de hoeveelheid licht die op een standaard oppervlakte-eenheid valt. De eenheid van verlichtingssterkte is lumen/m2 of lux (lx).
In formule: verlichtingssterkte E (lux) = lichtstroom Ф (lumen)/ oppervlakte A (m²).
De verlichtingssterkte is onafhankelijk van de reflectiefactor van het vlak of de vlakken waarop het licht valt.
Verblijfsruimte
Ruimte bestemd voor het verblijven van mensen gedurende ten minste een aaneengesloten periode van 30 minuten per dag, dan wel waarin voor de betreffende gebruiksfunctie kenmerkende activiteiten plaatsvinden. Een verblijfsruimte voldoet aan de minimumcriteria ten aanzien van oppervlakte en hoogte uit het Bouwbesluit.
Gelijkmatigheid voor de verlichtingssterkte
Kwaliteitscriterium dat het verloop van de verlichtingssterkten op het werkvlak aangeeft.
Een gelijkmatig verlicht werkvlak is een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit van de verlichting. De gelijkmatigheid is onder meer afhankelijk van de lichtverdeling van de armaturen, de positie van de armaturen ten opzichte van het werkvlak (of het wegdek) en de onderlinge afstand tussen de armaturen. Bij binnenverlichting spreken we van een gelijkmatig verlicht werkvlak als de verhouding tussen de laagste verlichtingssterkte (Emin) en de gemiddelde verlichtingssterkte (Egem) redelijk in evenwicht is. Deze waarde is een getal tussen 0 en 1, en wordt berekend door de minimumverlichtingssterkte te delen door de gemiddelde verlichtingssterkte. In formule: U = Ehor min/Ehor gem.
Buitenruimte van het gebouw
Hieronder vallen bijvoorbeeld parkeerterreinen, toegangswegen, looppaden, terreinen voor opslag, inspectie van goederen e.d. De crediteisen hebben echter alleen betrekking op de verlichting van de buitenruimten van het gebouw voor zover deze in eigen beheer is aangebracht. Openbare straatverlichting valt dus buiten de scope van deze credit.