Achtergrond / Baten
Hergebruik en recycling
In de beoordelingsrichtlijnen van BREEAM worden hergebruik en recycling gewaardeerd. In de Wet Milieubeheer zijn definities opgenomen over wat hiermee wordt bedoeld.
Hergebruik:
Elke handeling waarbij producten of componenten die geen afvalstoffen zijn, opnieuw worden gebruikt voor hetzelfde doel als dat waarvoor zij waren bedoeld.
Recycling:
Nuttige toepassing waardoor afvalstoffen opnieuw worden bewerkt tot producten, materialen of stoffen, voor het oorspronkelijke doel of voor een ander doel, met inbegrip van het opnieuw bewerken van organische afvalstoffen, en met uitsluiting van energieterugwinning en het opnieuw bewerken tot materialen die bestemd zijn om te worden gebruikt als brandstof of als opvulmateriaal.
Aandachtspunten
Verwerking van Afval
De wijze waarop afval afkomstig van de bouwplaats door de afvalinzamelaar/verwerker exact wordt verwerkt is niet altijd duidelijk. Voor de berekening van het percentage mag het gemiddelde hergebruik en recyclingspercentage van de afvalinzamelaar/verwerker voor de bewuste afvalstroom worden aangehouden.
Van verschillende afvalstromen, zoals hout en kunststof is bekend dat deze vaak worden gebruikt voor verbranding met energieterugwinning. Dit betreft geen hergebruik of recycling.
ISO 14001
In de database van SCCM zijn alle actuele ISO 14001 certificaten opgenomen. Er kan onder andere informatie worden gevonden over de geldigheidsduur van het certificaat, de scope (welke werkzaamheden onder de certificering vallen) en eventuele dochterondernemingen die binnen hetzelfde certificaat zijn beoordeeld. Bij de selectie van partijen kan dit gebruikt worden als hulpmiddel. Bij certificering zal het daadwerkelijke certificaat moeten worden aangeleverd.
VCA vs. OHSAS18001
Is het OHSAS18001 certificaat gelijkwaardig aan het VCA certificaat?
Het OHSAS18001 certificaat is niet gelijkwaardig aan het VCA certificaat. En daarom is het ook niet toegestaan dit als volwaardig alternatief bewijsmateriaal aan te bieden voor de credit WST1.
Motivatie:
Binnen de VCA certificering is milieu een belangrijk onderwerp. Zo wordt in hoofdstuk 6 van de VCA Checklist de preventie van milieuverontreiniging behandeld. Zo moet er aangegeven worden of er voldoende preventieve milieumaatregelen worden genomen die gericht zijn op het voorkomen van bodemverontreiniging en op afvalstoffenbeheer. Met name dit laatste is juist ook een van de doelstellingen binnen de credit WST1.
Aangezien dergelijke issues van milieuverontreiniging niet aan bod komen in de OHSAS18001 certificering is dit de reden geweest om OHSAS18001 niet gelijk te stellen aan de VCA certificering voor de credit WST1.
Is het ISO 14001 certificaat gelijkwaardig aan VCA certificaat?
Een ISO 14001 certificaat is voor de credit WST 1 gelijkwaardig aan een VCA certificaat. Indien een ISO 14001 certificaat kan worden aangetoond vervalt de eis van een VCA certificaat.
Motivatie:
Het ISO 14001 certificaat gaat verder dan het VCA certificaat in op milieugerelateerde zaken. Het VCA certificaat is primair een veiligheidscertificaat waarbij een minimale rol is weggelegd voor milieu aspecten (afval). Met een milieumanagementsysteem als ISO 14001 wordt het afvalmanagement op de bouwplaats altijd gewaarborgd. ISO 14001 richt zich op thema’s die van invloed zijn op de keten. Bij een aannemer behoort afval altijd tot de benodigde thema’s in ISO 14001. Bij VCA wordt er ingegaan op de verwerking van afval, een certificering als ISO 14001 gaat hierin verder doordat ook procedures zijn ingesteld om het afval te verminderen. Het doel van de credit: ‘effectief afvalmanagement op de bouwplaats’ wordt met ISO 14001 beter gewaarborgd, het tevens behouden van VCA is geen meerwaarde ten opzichte van een ISO 14001 certificering.
Datum laatste wijziging: 25 mei 2018