Prestatieborging
Prestatieborging van installaties helpt de daadwerkelijke prestatie van installaties inzichtelijk te maken en waar mogelijk te optimaliseren. Omdat in veel gebouwen de installaties niet goed zijn ingeregeld of ingesteld of niet goed zijn afgestemd op de actuele gebruikswijze van het gebouw, is het energiebesparingspotentieel hoog. Bovendien draagt een goede werking van de installaties bij aan een gezonder binnenklimaat. Met een functionele recommissioning en het optimaliseren van de inregeling/instelling wordt de prestatie van de installaties in het gebouw geborgd.
Continuous commissioning
Continuous commissioning is een vorm van kwaliteitsborgen waarbij op het functioneren en presteren (van gebouwen) continu gemonitord wordt met behulp van real-time data uit het gebouw, zodat het functioneren en presteren van het gebouw en haar installaties inzichtelijk worden gemaakt. Na dashboarding (digitale visualisatie en analyse) kunnen mogelijke optimalisaties bepaald worden. Na implementatie van de optimalisaties kan het effect daarvan direct weer met informatie uit het gebouw (real-time data) beoordeeld worden. Er is een integraalproces nodig dat gebruik maakt van de beschikbare real-time data en dashboarding waarbij een technisch expert de data analyseert en acties voor optimalisaties uitzet, die vervolgens geïmplementeerd worden. Bij optimalisaties worden verschillende aspecten afgewogen, zoals functionaliteit, prestatie, energieverbruik, binnenklimaat en levensduur van de installatie, om te zorgen dat de implementatie succesvol verloopt. Om gestelde energiedoelstellingen te behalen wordt het gedrag van de eindgebruiker steeds belangrijker, maar die wordt vaak niet of beperkt gemeten echter met continuous commissioning is het wel mogelijk om gedrag en de gevolgen hiervan inzichtelijk te maken. Gesprekken met de eindgebruiker zijn, naast real-time data en dashboards, dan ook cruciale input voor de technisch expert. Met continuous commissioning wordt de functionaliteit en prestaties van gebouwen geborgd en daar waar mogelijk geoptimaliseerd.
Recommissioning
Doel
Het inspecteren, testen en optimaal inregelen onder bedrijfscondities van diverse systemen (zie volgende punt) met als doel een goede prestatieborging van de installaties, waardoor een optimale werking wordt geborgd.
Omvang
De prestatieborging heeft betrekking op de volgende systemen, indien aanwezig.
- Verwarmingssystemen.
- Verlichtingssystemen.
- Waterdistributiesystemen.
- Koelsystemen.
- Ventilatiesystemen.
- GBS en regeltechnische systemen.
- Gebouwgebonden koelruimten.
- Duurzame energiesystemen en/of energieopslagsystemen
Verwarmings- en koelsystemen/Thermisch comfort
De beoordeling van thermisch comfort tijdens de prestatieborging dient zich met name te concentreren op de regeltechnische functionaliteit van de werkplekken (naregelingen) en ook de centrale luchtbehandelingsinstallaties.
- Lokale (individuele) ruimtetemperatuurregelingen (stabiliteit).
- Meting van ruimtetemperaturen (maximaal/minimaal).
- Afwijkingen.
- Metingen en trends van de temperatuur en relatieve vochtigheid van lbk’s.
- Rendement van WTW en VTW (warmteterugwinning en vochtterugwinning).
Verlichting
Beoordelen functioneren van aanwezigheidsdetectie/daglichtafhankelijke regeling en overbrugging.
Ventilatie
Beoordelen functioneren.
- COV-kleppen (controle luchthoeveelheden).
- VAV-kleppen (functioneren en stabiliteit van de regeling, controle luchthoeveelheden).
Ophalen input gebouwgebruikers
Er dient naar aanleiding van input van gebouwgebruikers bepaald te worden welke posities of installatieonderdelen extra aandacht moeten krijgen, zodat ook hier met behulp van monitoring en trendanalyse bijstellingen en of aanpassingen verricht kunnen worden om de functionaliteit van de installaties te optimaliseren.
Storing- en opvolgingsrapportages
De recommissioning moet mede op basis van storings- en opvolgingsrapportages uit de tussenliggende periode worden uitgevoerd.
Energiemetingen en rendement
Onderdeel van de prestatieborging is het optimaliseren van de temperatuurtrajecten en debieten over de groepen en afnemers. Hiervoor dienen door de installateur de benodigde monitoring en trendanalyse werkzaamheden uitgevoerd te worden (debieten, retourtemperaturen, delta T), inclusief het opstellen van optimalisatievoorstellen.
Ook voor de lbk’s dienen uitgebreide monitoring en trendanalyse werkzaamheden uitgevoerd te worden om zowel de technische als energetische prestaties te kunnen optimaliseren.
(Vanaf antwoordoptie C)
De monitoring/gbs-rapportages dienen een goed beeld te geven van de verrichte werkzaamheden, optimalisaties et cetera op basis van GBS-loggingsdata in beeld te brengen.
- Voorjaar: Prestaties in een overgangssituatie van verwarmen naar koelen bij buitentemperaturen van circa 10 à 15°C, waarmee de verschillende installaties onder deellast worden getest.
- Zomer: Prestaties bij zeer hoge buitentemperaturen circa 28-30°C. Hiermee worden onder andere de prestaties van de koelinstallatie onder vollast getest.
- Najaar: Prestaties in een overgangssituatie van koelen naar verwarmen bij buitentemperaturen van circa 10 à 15°C, waarmee de verschillende installaties onder deellast worden getest.
- Winter: Prestaties bij zeer lage buitentemperaturen circa -10°C tot -5°C. Hiermee worden onder andere de prestaties van de verwarmingsinstallatie onder vollast getest.
Bezetting
Prestaties bij lage en hoge bezetting, bijvoorbeeld tijdens vakantieperiode