Het hangt van de projectsituatie af hoe het percentage van de voetafdruk van de asset uitgevoerd als groenvoorziening wordt bepaald. De voetafdruk van de asset is het oppervlak binnen de demarcatie van de asset, dus gebouw of gebouwdeel inclusief eventuele buitenruimte (zie definities voor uitleg).
Situatie: gebouw met buitenruimten
De grens van de voetafdruk van de asset moet worden afgebakend tot:
- Waar de verantwoordelijkheid van het eigendom of het beheer van het perceel verandert.
OF
- Als er meerdere gebouwen met verschillende eigenaren op één perceel staan en er een duidelijke demarcatie is tussen de grond rondom de gebouwen, dan moet dit als grens van de voetafdruk van de asset worden aangehouden.
OF
- Als er meerdere gebouwen van dezelfde eigenaar op één perceel staan mag het totaal groen oppervlak over het gehele perceel worden berekend en toegekend worden aan alle individuele gebouwen op het perceel.
Berekenen van het percentage groenvoorziening binnen de voetafdruk van de asset:
(Totaal oppervlak groenvoorziening (m2) / Voetafdruk asset (m2)) x 100
Zo bereken je het percentage groenvoorziening bij aanwezigheid van verticale/horizontale beplanting:
((Totaal oppervlak groenvoorziening m2+totaal oppervlak verticale en of horizontale beplaning (m2)) / Voetafdruk asset (m2)) x 100
NB: Bij de berekening moet het oppervlak van de verticale beplanting bij het oppervlak van de horizontale beplanting worden opgeteld. Het percentage kan daarmee boven de 100% uitkomen.
Situatie: gebouw zonder buitenruimten
De asset is een op zichzelf staand gebouw, zonder bijbehorend buitenoppervlak binnen de voetafdruk van de asset (bijvoorbeeld een kantoorpand in het stadscentrum).
Situatie: gebouw met een gedeeld (groen)dak
Om het percentage van de voetafdruk van de asset uitgevoerd als groenvoorziening te berekenen in het geval van een dak met gedeeld eigenaarschap, bijvoorbeeld door een VVE, dan zal het oppervlak aan groenvoorziening berekend moeten worden naar het percentage eigenaarschap. Om dit te verduidelijken nemen we de volgende twee rekenvoorbeelden.
Rekenvoorbeeld 1:
Een certificerende partij is voor 44,5% eigenaar van het pand. Het dak van het pand heeft een oppervlakte van 70 m2 en bestaat geheel uit groen, dan mag de organisatie:
- Totaal oppervlak groenvoorziening: 0,445 × 70=31.15 m2
Van deze 31.15 m2 is 100% groenvoorziening binnen de voetafdruk van de asset.
Rekenvoorbeeld 2:
Een certificerende partij is voor 44,5% eigenaar van een pand waarvan het dak een oppervlakte heeft van 70 m2. In dit geval is de verdeling in oppervlakte van dakbedekking anders, namelijk 40 m2 bestaat uit groenvoorziening en 30 m2 uit niet-groenvoorziening, bijvoorbeeld steen. Om tot het totaal aan oppervlak groenvoorziening te komen moet de certificerende organisatie het aandeel groen delen met het dakoppervlak wat in eigendom is:
- Aandeel groendak:0,445 × 40 m2=17.80 m2
- Totale oppervlak in eigendom certificerende partij:31.15 m2
- Percentage groenvoorziening voetafdruk asset:17.80 m2 ÷31.15 m2× 100%=57.14%
NB: Het kan voorkomen dat er meerdere gebouwen worden gecertificeerd waar het eigenaarschap van de daken is verdeeld. In zo’n geval moet de certificerende partij het aandeel oppervlak aan groenvoorziening per dak berekenen zoals één van bovenstaande rekenvoorbeelden (afhankelijk van het type dakbekleding; groen en/of niet-groen). Vervolgens moet het oppervlak aan groenvoorziening per dak bij elkaar worden opgeteld om tot een totaal aandeel aan groenvoorziening te komen.