Standaarden gelijk aan ISO 14001
De volgende standaarden zijn erkend als gelijkwaardige normen aan ISO 14001:
- EMAS – Community eco-management and audit scheme;
- Eco-Lighthouse/Miliøfyrtårn.
EU Green Deal
Met de EU Green Deal heeft de Europese Commissie een pakket aan beleidsinitiatieven geïntroduceerd om Europa richting 2050 klimaatneutraal te maken, conform het Klimaatakkoord van Parijs. Dit ‘Fit for 55’ pakket heeft als doel om in 2030 als Europa ten minste 55% CO2-reductie te bereiken ten opzichte van 1990. De initiatieven zijn gericht op de volle breedte van de economie. Binnen de bouw- en vastgoedsector is de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD IV) specifiek gericht op de energieprestatie van gebouwen.
De EPBV IV geeft enerzijds aan waar gebouwen naartoe moeten voor 2050 (Zero Emissions Buildings) en anderzijds geeft het een pad voor het uitfaseren voor de slechtst presterende gebouwen. In de EPBV IV ligt de nadruk op het uitfaseren van de 16% slechtst presterende utiliteitsgebouwen in 2030 en 26% slechtste in 2033.
Partijen kunnen hiervoor verbeterdoelen vaststellen, door (niet uitputtend):
- Inzicht te krijgen in het energielabel en energiegebruik;
- Een routekaart te maken voor het gebouw;
- Werkzaamheden zodanig inplannen in de tijd dat voor 2030/2033 het gebouw geen slecht energielabel meer heeft;
- Het gebouw in één keer naar de renovatiestandaard of Paris Proof te renoveren.
De EU Taxonomie komt voort uit de EU Green Deal en stelt ook eisen aan de energieprestatie van de bestaande bouw. Het is echter van belang om breder te kijken, om zowel de doelen te behalen van het ‘Fit for 55’ pakket als uiteindelijk te voldoen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs.
Klimaatakkoord van Parijs
Het Klimaatakkoord van Parijs is een internationaal verdrag om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Het akkoord is op 12 december 2015 gepresenteerd op de klimaatconferentie van Parijs. Daarin hebben 195 landen, inclusief Nederland, afgesproken om in 2050 de stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur te beperken tot ruim onder 2 graden Celsius, en zo mogelijk 1,5 graden Celsius. Onderdeel van het Klimaatakkoord is dat de gebouwde omgeving in 2050 volledig klimaatneutraal is.