Veilige looproute
Een looproute waarbij voetgangers zich veilig van A naar B kunnen verplaatsen.
De looproute:
- Is bij wegen waar harder dan 30 km/u wordt gereden, gescheiden van de autoweg door middel van bijvoorbeeld een trottoir, zodat voetgangers niet op de weg hoeven te lopen;
- Is gescheiden van fietspaden, zodat voetgangers niet over het fietspad hoeven te lopen;
- Is bij oversteekpunten waar harder dan 30 km/u wordt gereden te betreden via een zebrapad of doormiddel van stoplichten.
Veilige fietsroutes
Een veilige fietsroute moet aan één of meer van de onderstaande eisen voldoen:
- Op een weg met weinig verkeer en een maximumsnelheid van 30 km/u is het toegestaan dat fietsers de weg delen met andere voertuigen;
- Gedeelde fiets- en voetgangersroutes moeten een minimum breedte van 3 meter hebben;
- Fietspaden (zowel gescheiden als niet gescheiden van de weg) voor eenrichtingsfietsverkeer moeten minimaal 2,2 meter breed zijn. Voor tweerichtingsverkeer is de minimale breedte 3 meter.
Woonomgeving
De woonomgeving is het gebied dat in de directe omgeving van de woning ligt.
(Woon)erf
Een (woon)erf conform het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV), is een weg in een gebied waar de verblijfsfunctie (lopen, spelen, ontmoeten, etc.) prioriteit heeft boven de verkeersfunctie van de weg. Voetgangers mogen de gehele breedte van de straat benutten om te lopen en te spelen. Er mag niet sneller dan 15 km/u worden gereden en er mag alleen worden geparkeerd op daarvoor aangegeven plaatsen.
Voetgangerszone
In een voetgangersgebied mogen alleen voetgangers zich voortbewegen. Een voetgangersgebied wordt aangegeven met het verkeersbord G07-ZB (voetgangerszone).
Buitenvoorziening
Voorbeelden van buitenvoorzieningen zijn: speeltuinen/plaatsen en parken.