Om aan te kunnen tonen dat de woningen binnen het assessment voldoen aan de eisen moet er voor minimaal één woning per woningtype (als de raam/gevelopeningen verschillen) een berekening worden gemaakt, op basis van het slecht presterende woningtype worden punten toegekend.
Berekening:
Stap 1
Bereken het vloeroppervlak in m2 per verblijfsruimten. Als de woonkamer en keuken zich in één ruimte bevinden dan moet dit ook als één ruimte worden meegenomen in de berekening.
Stap 2
Bereken het totale glasoppervlak in m2 per verblijfsruimten.
Stap 3
Bereken per verblijfsruimten het percentage glasoppervlak ten opzichte van het vloeroppervlak met de onderstaande berekening.
Percentage glasoppervlak ten opzichte van het vloeroppervlak =
(Glasoppervlak van de verblijfsruimten in m2 / Vloeroppervlak van de verblijfsruimten in m2) x 100
Stap 4
Bepaal hoeveel procent van de verblijfsruimten aan de criteria eisen voldoet en selecteer de juiste antwoordoptie.
Aanvulling voor getint of diffuus glas: voor verblijfsruimten met getint of diffuus glas, moet een lichttoetredingsweging worden toegepast. Het percentage glasoppervlak in verhouding tot het vloeroppervlak moet vermenigvuldigd worden met T/0,8 (T=transmissiewaarde van het glas als decimaal getal). Is er geen transmissie waarde bekend, dan moet het percentage glasoppervlak in verhouding tot het vloeroppervlak vermenigvuldigd worden met: 0,25 voor getint glas en 0,60 voor diffuus glas.
Daglichttoetredingsberekeningen, -metingen en -simulaties
Zijn er daglichttoetredingsberekeningen, -metingen of -simulaties uitgevoerd voor de asset, bijvoorbeeld tijdens het ontwerp- of bouwproces, en zijn er daarbij geen aanpassingen gemaakt aan de vloerindeling of het glasoppervlak? Dan mogen deze berekeningen, metingen of simulaties gebruikt worden om te bepalen welk percentage van het vloeroppervlak van de verblijfsruimten voldoet aan de criteria. Een voorbeeld hiervan is een berekening van het energielabel volgens NEN 2057 en NTA8800.